De familie Waterschoot

Inleiding

Mist u de navigatiebalk aan de linkerzijde, klik dan eerst hier.

Het geslacht Waterschoot komt oorspronkelijk uit BelgiŽ en wel uit de buurt van Dendermonde. Daar ga ik op deze pagina niet verder op in, aangezien anderen - met name de Belgische Waterschoten, op dit gebied al veel eerder uitvoerig hebben gepubliceerd. De Belgische Waterschoten hebben hun publicaties (nog) niet op het internet gezet en de familie gaat zo ver in de tijd terug, dat de diverse genealogen in BelgiŽ die zich met de familie Waterschoot bezig houden geen gemeenschappelijke voorouder hebben kunnen vinden.
De oorsprong van de Nederlandse tak van de familie Waterschoot ligt in Oerle en Hoogeloon. In het najaar van 1692 trouwde een zekere 
Rutgerus Waterschoot, afkomstig uit Rupelmonde (BelgiŽ) te Oerle met Barbara Essens, dochter van Jacobus Essens, of Eijssens. Van de ondertrouw werd door de dominee van Wintelre een attestatie gestuurd naar Rupelmonde en deze werd daar als volgt ingeschreven: "Affidatie sunt inparochia de Winterlo in Maioratie Silva ducendis Rogerius Waterschoot et Babara Eijssens ex Winterlo".
Rogerius wordt daarna in Wintelre, Oerle en Hoogeloon altijd Gerardus of Gerrit genoemd.
U vindt deze informatie nader uitgewerkt als u op de naam
Rutgerus  op de linker navigatiebalk klikt.

Het echtpaar krijgt voor zover bekend vijf kinderen, allemaal zoons, die allen vroeg overlijden, of niet voor nageslacht weten te zorgen. De jongste zoon Willibrordus wordt in 1706 geboren en Barbara moet ergens tussen 1706 en 1709 zijn overleden, want op 3 maart 1709 hertrouwt Gerardus met Jacoba van Cauenbergen te Oerle.
Op 7 augustus 1710 wordt hun zoon Franciscus Waterschot te Bladel gedoopt.

Deze Franciscus is de feitelijke stamvader van de familie. Alles wat in de Brabantse Kempen de naam Waterschoot draagt stamt af van deze Franciscus. Het is dus een echte Brabantse familie. Hij krijgt o.a. twee zonen. De oudste Erasmus vertrekt naar Arendonk (BelgiŽ), maar
Jacobus de jongste blijft in Hoogeloon wonen, waar hij in 1804 overlijdt.

Om het overzicht niet geheel te verliezen heb ik in de familie twee belangrijke zijtakken afgesplitst, met een omvangrijk nagelsacht. Er zijn aparte pagina's ingeruimd voor de nazaten van
 van Wout of Walterus Waterschoot, die in 1808 te Hoogeloon trouwt met Catharina van Himbergen en als stamvader van de Hoogeloonse tak kan worden beschouwd en voor Jacobus Waterschoot, de oudste zoon van Franciscus (Frans) Waterschoot, broer van de eerder genoemde Walterus (Wout). Jacobus komt in Luijksgestel te wonen, waar hij op 24 februari 1851 trouwt met Dorothea Schampers uit Waalre. Hun nazaten vormen, wat ik maar de Luijkgestelse tak zal noemen.

Mijn echtgenote Maya Waterschoot zit in de Rutgerus tak en in onze woonplaats Valkenswaard wonen thans vertegenwoordigers van de drie takken.

Door op een van de namen op de linker navigatiebalk te klikken komt u op de betreffende pagina's met de stamboom van de door u uitgekozen Waterschoot.
Als u gebruik maakt van de zoekmogelijkheden die de browser u biedt, dan komt u snel waar u wezen moet. Het heeft niet veel zin om naar een Antonius of Joannes te gaan zoeken. U krijgt dan teveel treffers. U hebt meer succes als u de naam van de echtgenote van het door u gezochte familielid in het zoekvenster typt.

De gebruikte kleuren op de pagina's zijn naar mijn idee in overeenstemming met het - meestal - zonnige Kempische landschap.

De vermelde voornamen is de stambomen zijn als regel de namen die voorkomen in het doopboek, of bij de burgerlijke stand. Dus zal Joannes, of Johannes Waterschoot in het dagelijkse leven gewoonlijk wel Jan zijn genoemd en was Jacobus gewoon Kobus. Daar zult u dus even aan moeten wennen.

Langzaam maar zeker zullen meer foto's worden toegevoegd, maar ik ben daarbij natuurlijk afhankelijk van de vriendelijke familieleden die mij die foto's bezorgen.

Veel plezier ermee.

Jan Kuitert